Pomoč beguncem

V soboto. 12. septebra smo se s človekoljubnim društvom UP odpravili v Trst, da bi spoznali razmere v katerih prebivajo begunci. Društvo UP je že 2 meseca aktivno pri pomoči beguncem  info na slovensko italjianski meji v Gorici.

V Trstu nas je sprejel zanimiv gost ‘Semso’, bošnjak, ki je preživel ‘Srebrnico’ in se aktivno ukvarja z begunsko/migrantsko problematiko v Trstu. Razkazal nam je najbolj krizno območje, kjer so ob luki Trst, v zapuščenih silosih, našli začasno bivanje predvsem palestinski in afganistanski begunci.

Z begunci smo se spoznali, si ogledali njihova bivališča ter nato razdelili pomoč. Društvo Up je pripeljalo vodo, oblačila in potrebščine mi pa smo pripravili 300 svežih obrokov. Delitev je potekala mirno, veseli so bili pomoči ter svežih obrokov, ki so jim domači. Skuhali smo jim riž, omako iz paradižnika, zelenjave, čičerike ter halvo – sladico iz pšeničnega zdroba, banan ter sliv. V znak gostoljubja so nam tradicionalno ponudili čaj, ki smo ga z veseljem sprejeli.

O stanju beguncev
in sodelovanju smo se pogovarjali s predstavnico Karitas-a Trst, ki nam je pokazala prostore, kjer prebivajo moški in ženske ter predstavila podatke o aktualni pomoči beguncem.
Koliko beguncev se nahaja v Trstu?
Kaj potrebuje ta skupina beguncev?
Kako lahko pomagam + zbirne točke pomoči ?

Foto Galerija:


Vir (foto&video): Uroš Colja, za hum. društvo Hrana za življenje