Avgusta 2013 smo se prijavili na razpis Ministrstva za Zdravje s projektom: Zdrava in dostopna hrana za socialno ogrožene skupine.

O projektu

Projekt je namenjen različnim skupinam; 
socialno ogroženi, materinski domovi, varne hiše, azilanti, brezdomci…

Namen projekta je omogočiti izključenim skupinam teoretične in praktične informacije na temo priprave okusnih, zdravih in (čim bolj) ekonomičnih obrokov.
Do konca leta 2014 smoizvajali brezplačne delavnice z osnovami zdrave prehrane, primeri izdelave obrokov ter (brezplačno) brošuro. 

Pripraviti želimo recepte, ki bodo služili kot ideje kako lahko s tanko denarnico pripraviš zdrav obrok iz lokalno pridelane zelenjave in sadja.

Z idejo lahko pomaga vsakdo s tem da nam pošlje recept (če se le da, najbolje s sliko). Vse recepte bomo objavili na posebni spletni strani, ki bo javnega značaja. V kolikor se vam utrne kakršnakoli ideja v zvezi s projektom vas prosimo, da nas kontaktirate. Informacije so pravzaprav dobrodošle in namenjene celotnemu slovenskemu prebivalstvu.

Še vedno zbiramo recepte, (za brošuro ter za spletno aplikacijo) katere bomo pregledali, potrdili in/ali dopolnili. Pri tem nam pomagajo certificirani nutricioniski Mojca CepušMaja Jeereb.

Pozivamo vas, da pomagate socialno ogroženim s svojimi idejami in preprosto oddate svojo idejo. Obrazec za oddajo recepta se nahaja v desnem zavihku ‘Oddaj recept’.

Zbiramo tudi koristne informacije, ki jih želimo objaviti.
Koristne informacije (za celotno slovenijo) bodo vsebovale:
– kje lahko kupujemo najceneje slovensko sadje in zelenjavo
– katere zdrave sestavine se lahko kupi kje najceneje
– kje je možen nakup najcenejših oreščkov  (vseh vrst)

Navodilo za oddajo recepta

Prosimo upoštevajte pomemben podatek, da je celotni obrok namenjen za najtanjšo denarnico !
Druga dva pomemba faktorja pa sta sama ideja (zajtrk, kosilo, malica/sladica, večerja) ter sestavine na rastlinski osnovi; raznovrstna zelenjava, gomoljke, sadje, reščki, žita … Razlogi za sestavine so ekonomični, zdravstveni in higienski. (V primeru pomankanja časa za celoten recept – nam lahko posredujete samo idejo)

Ker nas večina ne pozna vseh temeljev zdrave prehrane ter hranilnih vrednosti obrokov, nam pri tem pomagata certificirani nutricionistki, ki recepte pregledujeta, urejata ali dopolnjujeta po potrebi.

Dodatni napotki 
glede zdravih vsebin:
Recept naj vsebuje čim več:
– vlaknin, ki jih najdemo v polnovrednih žitih, stročnicah, kašah, zelenjavi in sadju.
– omega 3 maščobnih kislin, ki jih najdemo v oljih, oreščkih in semenih
– zelenjave, tudi surove
– surovega sadja

ter čim manj soli, sladkorja, nasičenih maščob, industrijsko predelanih živil.

V kolikor želite poslati recept po smernicah zdrave prehrane lahko upoštevate tudi spodnja merila:

OSNOVNE SUROVINE RECEPTOV

Glavne sestavine naše hrane morajo biti hranljive in kar se da malo predelane. Recepti naj ne vsebujejo bele rafinirane moke ali njenih izdelkov, kot so bele testenine in bel kruh. Moka, ki se uporablja v receptih naj bo TIP 850, kar pomeni polbelo moko, ali 1250, kar je oznaka za celo zrnato pšenično moko. Priporočamo uporabo različnih žit in mok, kot je pirina, ajdova, ržena in druge in seveda uporabo živil, kot so kvinoja, amarant, proso, ajda, bulgur…  in stročnic, kot so različne vrste fižola, bob, grah, leča, čičerika in druge

ZELENJAVNA OSNOVA
Ker je osnova vsake zdrave kuhinje kakovostna rastlinska hrana, bi želeli, da v naših receptih ni mesa, jajc, mleka in mlečnih izdelkov. Sami lahko seveda, k receptu dodate tiste živila, ki ji imate radi.

MAŠČOBA
Maščoba spada med temeljne sestavine naše hrane, saj jo potrebujemo za normalno delovanje naših organov, prav tako pa naredi našo hrano okusno in bogato. Ker niso vse maščobe zdrave, bi želeli, da v naših receptih ni  hidrogenizirane maščobe, delno hidrogenizirane ali trans maščobe. Le te najdemo v skoraj vseh margarinskih in drugih namazih, industrijsko narejenih sladkarijah (čokolade, keksi…) in slanih prigrizkih…

SOL
Podobno kot maščoba je tudi sol bistvenega pomena za naše zdravje, vendar le, če uživamo nerafinirano sol. Ali je sol rafinirana ali nerafinirana preberite na ovitku živila. Želeli bi, da naše recepte solite z naravno morsko ali himalajsko nerafinirano soljo. 

SLADKOR
Brez sladkega seveda ne gre. Želi bi, da se v naših receptih ne uporablja bel rafiniran sladkor ali umetna sladila, saj lahko močno škodujejo našemu zdravju. Priporočali bi uporabo rjavega nerafiniranega sladkorja ali drugih sladil, kot je med, agavin sirup, javorjev sirup, čista nerafinirana stevija brez dodatkov, melasa, zgoščen jabolčni sok…

ADITIVI
V živilih, ki jih kupimo v trgovinah, pogosto zasledimo dodatke, ki hrani podaljšujejo obstojnost, izboljšajo okus, videz in podobno. Vsi aditivi niso škodljivi,« dodajanje aditivov v prehrano je upravičeno, takrat, ko z ustreznimi tehnološkimi postopki ne moremo zagotoviti varnosti živila«[i] . Zaradi možnega slabega vpliva na zdravje pa bi želeli, da v naših receptih ni živil, ki vsebujejo naslednje aditive

Hrana ne sme vsebovati škodljivih aditivov:
E 102, 104, 110, 122, 124, 129 – barvila
E 210 – 213, 249, 250, 251, 252 – konzervansi
E 310-312, 320, 321 – antioksidanti
E 621, 635, 631, 627 – ojačevalci arome
E 322, 338, 339, 343 – emulgatorji, stabilizatorji, sredstav za zgositev in drugo

vir: zavod za varstvo potrošnikov

Vnesite vaše podatke in recept v spodnja polja. Slika je zaželjena, ni pa nujna.


Acceptable file types: pdf,gif,jpg,jpeg,png.
Maximum file size: 4MB.

Celotni seznam receptov še pridobivamo.
Pregledan in izbran nabor receptov bomo dali v brošuro, vse recepte pa nameravamo objaviti na naši strani. V kolikor želite da vas obvestimo o objavljenem seznamu nam pustite svoj e-naslov ali telefon, da vas lahko obvestimo.

Vnesite svoj kontakt

Video iz zadnje delavnice

Zdrav Slovenski obrok za 1 eur

Vabljeni na brezplačno predavanje v SREDO (4. Marec) ob 17h v Ljudski kuhinji Pod Strehco (Zaloška 42 – nasproti tržnice Moste)

Predavanje z vprašanji in odgovori bo izvedla certificiarna nutricionistka ga. Mojca Cepuš, kjer boste lahko posodobili znanje na teme;

Vsak obiskovalec prejme brezplačno knjižico
Vsak obiskovalec prejme brezplačno knjižico

* osnove zdrave prehrane – zmote in miti:

  • kaj mislimo da je zdravo pa morda ni
  • pasti nezdrave prehrane in dostopne alternative
  • zakaj zdravo ni nujno drago ….
  • pomembnost sadja in zelenjave za zdravje …

* vprašanja in odgovori
Med samim predavanjem se bomo potrudili pripraviti preprosto, dostopno in okusno jed oz. kak kvaliteten višek hrane in domače sadje. 
Kako do kuhinje, več o kuhinji in našem sodelovanju v kuhinji >>

  • Poglej video

Nekaj zbranih receptov

Ričetova juha
Močna mineštra
Zelena juhica z ingverjem
juha iz blitve
cvetačna juha
Kremna juha iz buče hokaido
Repina jota
Gobova Juha
Kumarična juha s krompirjem
Bučna juha
prikuha iz regrata in kopriv
prikuha iz kislega zelja z oljem

Lečini popleti
Leča s cvetačo
Inkovski obed
Zelenjavna rižota
Pire krompir z rdečim zeljem
krompir v oblicah z zeliščno omako
Krompirjev golaž s korenčkom
Pečene paprike nadevane s skuto in krompirjem
Makaroni s grahovo omako
Mlad pečen krompir s čebulo
Krompirjeva zloženka
Nadevane paprike z muškatom
Rdeče pomaranče & Rdeče zelje, vse rdeče
Preprosta in noro dobra zelenjava na žaru v 10 minutah
Ajdota z gobami na lahek način
Kvašena gnezdeca s paradižnikovo omako
Njoki
Pomladna rižotka
Polnovredni riž z regratom
Toskanska-solata-s-kruhom

prebranac
kumare s krompirjem
ajdovi žganci
golaž iz stročjega fižola
mešana zelenjava v omaki
ohrovtove / zeljne klobasice v omaki
paprike nadete z rižem in gobami / krompirjem
špinačni zrezki z ješprenjem
šampinjoni na žaru z rižem
krompirjev golaž
rezanci z orehi/makom
sladka repa s krompirjem
makaroni s paradižnikom
makaroni z gobami
svež fižol z zeljem in rižem
Pečen krompir z bučo
Gobji golaž s krompirjem
Zelenjavna lazanja
Dunajski hrustljavčki
Leča s špinačo
Zelenjavni polpeti
Čemažev pesto z bučnimi semeni
Golaž iz brstičnega ohrovta in polenta

Domači omega 3 kosmiči
Prosena kaša s slivami
Proteinska solata
ovseni kosmiči s sadjem
Bananine palačinke
Domači omega 3 kosmiči
Prosena kaša s slivami
ovseni kosmiči s sadjem
Prosena kaša z jabolki in bananami
Žitna solata, Ajda in Paradižnik
Čičerika kot pikantni prigrizek
Polnovredne štručke z zelišči
Solata iz pozabljene zelenjave
Namaz iz čičerike
Srbski ajvar
Slani muffini z bučo in žajbljem
Paradižnikova pijača

Jagodni poljub
sveže češplje s koruznim zdrobom
riž z jabolki
krompirjeva potica
pečena polnjena jabolka
smokvine kroglice
breskov ali marelični džem
džem iz češenj in ribeza
marelični sladoled
bananino mleko
pomarančno mleko
nebeška kakijeva sladica
bananini piškotki
kokosove snežne kroglice
marmorni kolač
haloška gibanica
bananine palačinke
piškoti iz ovsenih kosmičev