Haiti novice

1.10.2013

V petek je na Haiti prispela prva skupina FFL prostovoljcev za pripravo kosil v Slovenski šoli na Haitiju.
Več o projektu >>

*************************************************************************************
20.1.2011

Po dogovoru s Slogo platforma je naše društvo vključeno v razpis, ki ga je razpisalo ministrstvo za zunanje zadeve. Gre za dve fazi projekta postavitve sirotišnice na haitiju za 100 otrok. Društvo je po preteklih izkušnjah na Haitiju pripravljeno pomagati pri vzpostavitvi sirotišnice.
Več o razvoju dogodkov po odprtju razpisa in konkretnejših podatkih.

5.4.2010
V soboto 3.4. se je na radiju VAL202 odvil intervju s prostovoljcem o situaciji na Haitiju. Prispevek lahko slišite na spodnjem predvajalniku. prijetno poslušanje 🙂

Trenutne aktivnosti organizacije na Haitiju zaustavljene
FFLGlobal je ustavil aktivnosti humanitarne pomoči na Haitiju, zaradi pomanjkanja donacij ter zaradi politično neugodnih situacij vezanih na humanitarno pomoč. FFLG je tako uspel v svojh prizadevanjih zopet vključiti ad-hoc ekipo, ki se odziva na elementarne nesreče. Do sedaj je ekipa na Haitiju uspela s toplimi obroki doseči 60.000 ljudi in otrok.

Da smo se slovenski prostovoljci vključili v humanitarno pomoc nam je pomagalo nekaj podjetij ter znanih osebnosti. Več o podpori >>>

17.3.2010
Na naših straneh, pod rubriko reportaže >> se sedaj nahajajo prve slike in posnetki aktivnosti iz Haitija. V kratkem se jim pridružijo novi.
Prostovoljec, Uroš Colja iz Haitija, podrobneje (neuradno) objavlja svoja opažanja in ter reportaže o aktivnostih organizacije na svojem blogu >>>

15.3.2010
FFL Global je postala legalna humanitarna organizacija na Haitiju, s čimer bo izvajanje humanitarne pomoči lažje. Prav tako bo lažje tudi sodelovanje z tamkajšnjo vlado, ki pa je še vedno precej neuspešna po mnenju mnogih organizacij.

4.3.2010
Danes je na spletni strani RTVSLO izšel članek prostovoljca Aleša z naslovom: ”Po potresu na Haitiju vladata obup in upanje ”.

Danes se je na sestanku nadaljeval dogovor z World Food Program (WFP – pod okriljem ZN), za katerega bomo lahko pripravljali tople obroke, za šoloobvezne otroke, ki ga bodo nato delili po šolah v okrožju TABBAR-a. Podpis še ni narejen, potrebno je še nekaj sestankov preden bo zadeva končno zaključena, vendar po besedah Aleša je stvar v zadnji fazi. Predstavnik WFP-ja se je zato danes s prostovoljci odpravil na deljenje hrane v šotoriščih.

2.3.2010
Dnevno število podeljenih obrokov se je povečalo. Prevzeta je oskrba toplih obrokov v četrtem kampu, ki po seznamu prebivalcev kampa šteje 1282 oseb, kar potem skupno znaša oskrbo za 3.842 oseb. Ta četrti kamp – šotorišče še ni prejelo nikakršne pomoči od prvega dne po potresu, tako da je bil FFL prvi s humanitarno pomočjo.
27.2.2010
Ekipa sedaj redno obišče 3 šotorišča dnevno (z 2.560 osebami), kjer delijo tople obroke. Zahvaljujemo se vsem, ki ste do sedaj donirali za pomoč Haitiju. Uroš nam sporoča da denar prihaja v prave roke.
26.2.2010
Afriški kulturni center je imel v sodelovanju dogodek namenjen pomoči Haitiju.
24.2.2010
Danes je v bazo prispel novi prostovoljec iz Slovenije, Uroš Colja. Ko bo v bazi vzpostavljen normalni dostop do interneta, bomo lahko objavili reportaže aktivnosti. Trenutno za elektronsko pošto to omogočajo Indijske policiske sile.
23.2.2010
Ekipa je v polnem teku, dnevno obiskuje kampe – šotorišča in deli tople obroke. Število obrokov se je povečalo iz 1.000 na 1800.
20.2.2010
Redno se izvajajo logisticno zahtevne faze dogovarjanj tako na eni strani z ZN, kot tudi lokalnimi dobavitelji sveže zelenjave za pripravo toplih obrokov za sirotisnice in begunce.
19.2.2010
Ekipi je uspelo prvič skuhati toplo hrano za večjo količino ljudi. Obiskali so sirotišnico in šotorisce s 1200 brezdomci, kjer so podelili tople obroke.
18.2.2010
Ekipi je uspelo vzpostaviti bazo na obrobju mesta, na dvorišču vile g. Thomasa. Sosedje so indijske policijske sile zdruzeih narodov (Indian FPU), ki nudijo zaščito in so zelo gostoljubni s pomočjo pri vzpostavitvi šotorov, dostopa do vode itd… Aktivnosti ekipe redno beleži tudi prostovoljec Aleš na svojem Facebook profilu. Profil >>
13.2.2010
Ekipa je uspela dobiti avto in profesionalne kuhalnike s katerimi bo z lahkoto kuhala in delila krepko preko 10.000 toplih obrokov dnevno! Oprema je bila kupiljena in pripeljaljana iz Santa Dominga.
9.2.2010
Ekipa prostovoljcev se povečuje, danes bo v bazo prispel drugi prostovoljec iz Slovenije, v kratkem pa se nas bo odpravilo še nekaj. Naša ekipa še vedno deli tople obroke v bolnišnicah med tem, ko se je druga ekipa vrnila iz mest Port Au Prince in Dalamar, da pripravi novo bazo za deljenje obrokov v sodelovanju Indijsko vojsko.
1.2.2010
Novo poročilo Vojko Ogrinca:
Humanitarne organizacije, ki delujejo tako na Haitiju kot v Dominikanski republiki imajo resne težave pri svojem delu. Kolera in meningitis razsajata, zaradi česar je tudi že umrl prostovoljec druge hum. organizacije. Problematična je tudi varnost izvajanja humanitarnih dejavnosti. Prostovoljka humanitarne organizacije Oxfam je bila namreč včeraj umorjena med opravljanjem dela.
Trenutno preverjajo možnosti vstopa v Haiti iz Dominikanske republike brez cepljenja.
31.1.2010
Nekaj znanih osebnosti je podprlo aktivnosti društva za pomoč Haitiju. Več >>
Richard Higgings in Tomas Mancebo (koordinatorja pomoči v bazi) sta pripravila vse potrebno za sodelovanje naših prostovoljcev pri humanitarnem konvoju 8 tovornjakov civilne zaščite, ki bodo odšli na Haiti.
30.1.2010
Na včerajšnji oddaji ”24ur zvečer” na POP TV, se je javil Vojko s prvimi novicami.
Njegova izjava:
Mesto je popolnoma zrušeno, ampak vasi okoli mesta še vedno delujejo. Par kilometrov izven mesta poskušamo postaviti javno kuhinjo, sam bom tudi kuhal…..
Ogled izjave v poročilih (10:07 minuta) >>>
27.1.2010
Danes ponoči bo v bazo v Santo Domingu prispel prvi slovenski prostovoljec Vojko Orgin.
Od današnjega dne lahko tudi Mobitelovi uporabniki uporabljajo storitev SMS donacije, preko katere lahko z SMS-om darujejo 1 eur za pomoč Haitiju.

24.1.2010

Food for Life Global je v sodelovanju s Food for Life Europe, FFL Slovenija, FFL Madžarska in New Directions Foundation vzpostavila v Santo Domingu humanitarni center, ki razdeli 100 dnevno svežih, hranljivih in toplih obrokov beguncem iz Haitija v bolnišnicah Robert Read Cabral in Dario Contreras.

Naša ekipa sodeluje z ekipami Civilne zaščite in od srede (27. 1. 2010) bomo poslali tudi dodatno ekipo v sklopu humanitarnega koridorja v Haiti. Ta teden se bodo odpravile tudi v Jimani in na območje Haitija, kjer bodo naši strokovnjaki sodelovali pri izdelavi popotresnih bivališč in sanitarnih ukrepov ter postavitvijo javnih kuhinj in razdeljevalih centrov.

22.1.2010
Prvi prostovoljci FFL Evrope so prispeli v bazni center v Santa Domingu. Dogovarjajo se za sodelovanje s tamkajšnjo civilno zaščito.
FFL Global ima na Floridi že pripravljeno letalo, ki bo v prihodnjih dneh poletelo proti baznemu centru s svežo hrano.
Z današnjim dnem deluje storitev SMS donacija za Simobilove uporabnike.
20.1.2010
FFL Evropa se bo vsako popoldne povezovala preko konference skype z ekipo v Santa Domingu. Takrat bomo objavljali najnovejše informacije.
19.1.2010
FFL Evropa bo v petek poslala prve prostovoljce. Trije prostovoljci iz Madžarske imajo že urejeno pot. Omenjeni prostovoljci imajo veliko izkušenj iz pomoči po uničujočem cunamiju, pri kateri je imel FFL poglavitno vlogo pri razdelitvi toplih obrokov. FFL Slovenija je dobila že tri (ter dodatne štiri) prostovoljce, za katere zbiramo sredstva in urejamo logistiko.

Bazni center je že v osnovni fazi, po vzpostavitvi logistike ter osnovnih točk distribucije hrane se bo postavil temelj za tako imenovane ”javne kuhinje”, v katerih bodo delili tople obroke po načelu FFL: zdravi, topli, sveži obroki, narejeni po lokalni tradiciji. Največja težava je varnost ter optimalne cone vzpostavitve javne kuhinje v sodelovanju z vojaško službo. Prva ciljna skupina so otroci in ženske.

FFL Slovenija v sodelovanju s platformo Sloga pomaga prek brskalnika zbirati sredstva, namenjena Haitiju. http://www.doberiskalnik.si/
Zadnja ocena žrtev potresa se je povečala na 200.000, največje težave so podhranjenost, pomanjkanje pitne vode in varnost ter ravnanje z mrtvimi.

18.1.2010

FFL iz svoje baze (Santa Domingo) pošilja na prizadeta mesta prve prostovoljce. Oskrba vključuje tople obroke ter izdelke iz pekarne, ki je v bližini baze za pomoč.
FFL Evropa in FFL Slovenija koordinirata pot prvih 8 prostovoljcev v Haiti.
EU bo Haitiju pomagala z več kot 400 milijoni evrov
Slovenija je do zdaj zbrala več kot 40.000 evrov

17.1.2010
Naše društvo se je vključilo v koordinacijo podpore iz Evrope.
Vabilo za nesebično pomoč so javno posredovale številne znane osebnosti, med drugim tudi:
– papež Benedikt XVI.
– Hillary Clinton
– hip hop zvezdnik Wyclef Jean (po rodu iz Haitija)
– generalni sekretar ZN Ban Ki Mun
– George Clooney

15.1.2010
V torek, 12. januarja, je Haiti prizadel močan potres z ogromno gmotno škodo. Poročajo o 100.000 žrtvah.
Food for Life se je že odzval s humanitarno pomočjo. Trenutno se vzpostavlja center v Santo Domingu v Dominikanski republiki, kjer zbirajo humanitarna sredstva za pomoč prizadetim. Osnovne dejavnosti bodo deljenje toplih obrokov ter pitne vode. V tem trenutku je finančna podpora za pomoč prizadetim kritična.

Scroll to Top