Slovenska šola na Haitiju

Ministrstvo za zunanje zadeveLeta 2010 je nastal zametek projekta Slovenske šole na Haitiju v sodelovanju s Slovenskim ministrstvom za zunanje zadeve, nevladno organizacijo IRD (International Relief & Developement) ter par slovenskih podjetji.

Slovenska vlada je pridobila donacijo 24 montažnih zabojnikov od slovenskega gradbenega podjetja TRIMO kot del zaveze Slovenije za pomoč otrokom, ki jih je prizadel potres. Organizacija IRD je pomagala pri uvozu in postavitvi zabojnikov, ki sedaj služijo kot učilnice za otroke. Zabojniki so že postavljeni, letos pa se je vključilo naše društvo pod okriljem globalne FFLG organizacije, z namenom zagotavljati otrokom v šoli topla in zdrava kosila.

V sodelovanju z lokalno vlado, nevladnimi organizacijami IRD ter Adro, so izbrali mesto v novem naselju v Carrefour, ki zdaj se imenuje Village Fraternité in tako je bila leta 2011 je bila ustanovljena Slovenska šola.

Food for Life Global, je 7.10. ob uradni otvortvi šol na Haitiju, pričel s kuhanjem toplih zdravih kosil na rastlinski osnovi. Projekt je do sedaj zajel nekaj čez $7.500 za: vzpostavitv kuhinje, transport, nastanitev prostovljcev, ter nakup hrane do novega leta.

The_Lotus_Trust_logoDosedanje donacije sta zagotovila podjetnik iz Santo Dominga ter Lotus Trust Fund, ki pa je bil glavni donator pri našem odzivnu na potres leta 2010, kjer sta bila mesec dni aktivna tudi dva slovenska prostovoljca. Šola je lani vključevala 150 učencev, predvidevamo pa da se bo zaradi toplih kosil številka povečala na 300 učencev.

Do konca leta bodo znani mesečni stroški celotne akcije in s tem tudi prvi dolgoročni cilj vzdrževanja kuhanja v šoli. Trenutna ocena mesečnih stroškov aktivnosti znaša okoli 1.700 USD.

Otvoritev šole (medijska objava) >>

Galerija slik

 

Scroll to Top